Blogg 2017 blir ett orolig...

thOm man ska dra några slutsatser om vad som kommer att hända under 2017, så vill jag särskilt peka på att det kommer att vara ett år fyllt av social oro. Det vi redan sett, men som kommer att förstärka,s är reaktionerna på USAs nya president. Alla organisationer som värnar om mänskliga rättigheter håller på att vässa sina vapen. Detsamma gäller alla miljöorganisationer om Trump’s administration ger sig på att montera ner USAs klimatarbete och samtidigt satsa på olje-och kolutvinning.

Reaktionerna på Standing Rock och urbefolkningens resning mot de stora bolagen som vill dra ledningar över deras heliga mark tror jag är början på en mycket större global rörelse som handlar om att inte längre låta sig köras över. Vi har ju sett motsvarande i Sverige där Nordkalk på Gotland har fått backa för det som i detta fall handlar om miljövärden.

Ytterligare ett orosmoln handlar om den rapport som Oxfam publicerade häromdagen. Åtta personer förfogar över lika mycket rikedom som halva jordens befolkning! Jag tror det här är en krutdurk. Den typ av argument som politiker i många länder använt sig av går ut på att det ska bli en trickle down-effekt; rikedomarna ska sippra ner till andra människor som ska få jobb när de rika investerar sina pengar. Bland annat har tory’s politik med sänkta skatter för de högsta inkomsttagarna gått ut på detta. Trump är inne på samma linje. Men flera ekonomer har visat att detta är en myt, rikedomarna stannar kvar, de sipprar inte ner.

I samma härad ligger det faktum att höga chefer får ersättningar som är skyhöga. Någon räknade ut att redan några dagar in på det nya året hade många VD:ar tjänat ihop det som det tar vanliga arbetare ett helt år att jobba ihop. När det gäller granskning av företagens sociala hållbarhetsarbete tror jag detta fenomen bör uppmärksammas: Det finns en profil- och affärsrisk i att tillåta alltför stora inkomstskillnader i bolag.

Ett fenomen som kommer att växa sig starkare är folks oro som tar formen av missnöje med etablissemanget. Det har i många fall inneburit att s.k. starka ledare har kunnat gripa makten och också malt ner de demokratiska landvinningar som det tagit lång tid att skapa.

Det är just inte någon optimistisk vy, men ofta måste det bli sämre innan det blir bättre.

Nu gäller det att vänta ut de närmaste dagarna för den tillträdande amerikanske presidenten har aviserat att ett antal exekutiva beslut kommer att fattas. Kommer förnuftet att segra?

 

 

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.