Blogg Earth Day och Vatten...

UnknownIdag är det Earth Day. Denna dag är instiftad för att vi ska påminna oss om jordens miljöproblem, men också komma ihåg hur vacker vår planet är där den snurrar omkring som en liten blå boll, omgiven av en tunn hinna av luft, i ett oändligt hav av stjärnor och nebulosor. Earth Day tvingar oss att tänka till att inse vad vi håller på med.

Det som aktualiseras en dag som denna är Vattenfalls brunkolsverksamhet. Den ska säljas till en venturekapitalist som spekulerar i en framtid för brunkol med attraktiva priser, då Tyskland inte klarar sin Energiwende. Innehållet i avtalet har inte läckt ut, men man kan ana, eftersom köparna inte precis står på kö, att Vattenfall måste bjuda på en hel del. Jag gissar att de kommer att få stå för de framtida kostnaderna att återställa marken när gruvorna är tömda. Säkert också lämna garantier till personal som tvingas sluta om och när verksamheten dras ner.

Kol är ju värre än olja och gas ur klimatsynpunkt. Därför är det problematiskt att man säljer verksamheten i stället för att lägga ner, låta kolet bli kvar i marken och på så vis kraftfullt demonstrera att man avser att bli ett grönt företag. Det vore att göra en egen Energiwende som skulle höja varumärksvärdet per omgående.

Som ägare vill regeringen ju helst att avgörandet ska vara en styrelsefråga och inte en ägarfråga. Är det inte märkligt att, när Vattenfall gjorde världens sämsta affär och köpte Nuon, för 80 miljarder, då var regeringen involverad och godkände investeringen? Men nu vill man skjuta frågan ifrån sig, fast det nu också är fråga om en investering, en investering för kommande generationer. Det smarta draget för att slippa ansvar är ju att få det att bli en fråga för riksdagen, för då får man finna sig i att majoriteten är för en försäljning. Det finns dock ett alternativt scenario och det är att regeringen ”finner” att det är så stora brister i avtalet, i köparens åtaganden och löften att man måste skjuta på frågan, i bästa fall så länge att kritiken lägger sig. Men det kan ju också bli så att köparen backar ur.

Kritiken mot regeringen är tung med Johan Rockström och Naomi Klein i spetsen. För att hela frågan om att låta kolet bli kvar i marken inte bara ska bli en slogan och tomma ord utan bli en realitet, då är det precis så här det ska gå till: Man avstår från intäkter och framtida vinster, därför att det kostar för mycket för klimatet. Sådana beslut är det politikens uppgift att fatta. Sett över tiden har Vattenfall ändå haft en bra avkastning och kunnat skjuta till en hel del medel till statskassan.

Säljs verksamheten får man väl hoppas att konkursen för Peabody, världens största kolbolag, är symptomatisk och drar med sig andra kolbolag, och även Vattenfalls kolgruvor om de säljs, på såvis kanske ändå det mesta blir kvar där det ska vara; under marknivå.

Som tur är finns det föregångare inom näringslivet. Idag när 150 länder samlas i New York för att underteckna den historiska Parisöverenkommelsen meddelar 110 stora företag, bland annat IKEA, att de ställer sig bakom Parisöverenskommelsen.

Layout 1

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.