Blogg Planeten – hållba...

Gelbe And

Att bygga ett fotbollslag med en långsiktig hållbarhet, vilka är komponenterna och är de detsamma som att bygga en stark projektgrupp, avdelning eller tom planet.

I dessa dagar pratas det en del om det tyska fotbollsundret. BV Borussia Dortmund och FC Bayern München spelar om några veckor final i den finaste av fotbollsturneringar – Champions League.

Är det en slump eller finns det något att lära sig av deras arbetssätt. 1997 vann Dortmund Champions League i deras enda final. Vinsten kom efter ha värvat (nästan) slocknade stjärnor för dyra pengar. Det höll några år, sedan tog det tvärstopp. Så stopp att konkurs var mycket nära. Vad göra? Föreningen satsade på den egna ungdomsakademin och på en ganska oprövad tränare vid namn Jürgen Klopp. Klopp var och är en känslomänniska och har förmåga att få sina spelare att växa. Han testade även nya träningsmetoder, bl a kinetik. Vilket innebar att den kollektiva simultan/koordinationsförmågan tränades upp. Låter skumt men var/är en nyckelfaktor för de framgångar som komma skulle.

En nedlagt gruvstad med ett konkursfärdigt fotbollslag. Det låter ganska deppigt eller hur? Men för de hundratusentals supportrar i Dortmund med omnejd så fanns det och finns det inget alternativ. Fotbollslaget betyder allt för den egna identiteten och stoltheten. Publiksnittet ligger över 79 000 åskådare per match.

Industristaden tillförde andra/tredje generationens invandrade som gav fotbollslaget andra egenskaper än de konventionella, Klopp släppte fram dem. De två senaste åren så har Dortmund vunnit bundesliga till FC Bayerns stora förtret. Det intressanta är att Dortmund har fortsatt på den inslagna vägen. Egna ungdomssatsningar, köpa utvecklingsbara spelare, titta på nya marknader (t ex Japan). Det klassiska är annars att när det börjar att gå bra och vissa av stjärnorna säljs så är det frestande att köpa nya namnkunniga spelare, inte Klopp. Han släpper fram en ungdom istället.

När man slog ut Real Madrid i semifinalen i Champions League kunde man konstatera att Kaka i Real Madrid (som kom in från avbytarbänken) kostade 500 miljoner kr i inköp, hela Dortmunds lag kostade 300 miljoner kr i inköp.

Det verkar som att Dortmund har hittat en formel som gett ett hållbart fotbollslag över tid. Utgångspunkten var en kris. Vårt jordklot står också inför en kris. Frågan är om det måste till en stor tröskeleffekt för att vi skall få motsvarande krismedvetande.

Kinetik då, Klopp hittade träningsmetoder som kortade vägen mellan hjärnan och kroppen. Det innebar att alla spelare visste exakt vad de skulle göra i spelet utan boll. Det mest vinnade konceptet var press på motståndarlaget när man själv hade förlorat boll. Istället för att hänga med nacken så satte man full fart och press på motståndaren. Just när denne var på väg upp med hela laget så vann man bollen och gjorde på det sättet mycket fler mål.

Och Bayern München då – sägs jobba enligt en kinesisk modell. Dvs  Kopiera framgångsrika koncept och bygga en egen variant med ännu mer pengar. Om det är en hållbar strukturmodell – det får framtiden utvisa. Borussia i sin tur döptes 1909 efter det lokala ölbryggeriet – hur hållbart det nu kan sägas vara.

  • Att appellera till grundläggande belöningssystem
  • Att hitta engagemanget
  • Krismedvetenhet
  • Supportrar
  • Starkt ledarskap
  • Jobba med ny teknik
  • Beteende förändring

Allt det här hade/har Dortmund. Tyvärr har vår planet inte alla ovan beskrivna förutsättningar. Ny teknik börjar komma engagemang finns, där det främst brister är kanske ledarskapet. Då står hoppet till supportrarna. De är dessa som måste tvinga fram det politiska ledarskapet – vi är ju över 7 miljarder – gör din röst hörd redan idag. Bollen är vår.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.