Blogg Först så går det ...

Just nu pågår ett nytt stort klimatmöte som avslutas i morgon. Denna gång i Bonn. Mitt intryck är att det efter den urladdning som skedde i Paris för två år sedan en viss letargi infunnit sig. Några media håller dock klimatfanan högt. Bland annat har Expressen överraskat med att skriva om klimatet varje dag. Men det verkar som att delegaterna kört fast när det gäller åtaganden? Eller är det bara jag som är besviken?

En stor klimatkonferens betyder att det publiceras en rad rapporter om hur det står till med vår kära jord. Tyvärr är det mesta inte så upplyftande men det finns ändå positiva inslag. Jag tänkte ge en liten överblick:

Utsläppen i världen har inte fortsatt att minska. Tvärtom kommer utsläppen för 2017 att öka med 2 %. Det är illa eftersom de under senaste tre åren planat ut och man till och med talat om ”peak emissions”. Men som sagt nu stiger de och det är framför allt Kina som medverkar till detta.

I Sverige har utsläppen tyvärr ökat för senaste kvartalet meddelar SCB, främst orsakad av ökningar inom transportsektorn. För att nå 70 % minskning till 20130 för den här sektorn krävs årliga minskningar på ca 6%. Så nu måste krafttag till!

15 000 forskare har gett ut en skarp varning till hela mänskligheten. Förra gången var för 25 år sedan. Denna gång varnar man för att vi håller på att få utspridd misär och katastrofartad minskning av biologisk mångfald. Man noterar samtidigt att vissa framsteg nått, exempelvis minskningen av ozonlagret och att svälten i världen minskat. Men generellt sett gör mänskligheten inga framsteg. De områden som man speciellt nämner är avskogning, jordbruksproduktionen, växthusgaserna och den sjätte massutrotningen av arter som pågår.

Där är det inga muntra tongångar. Forskarna själva säger att förra gången, för 25 år sedan, fick varningen inget genomslag. Nu är man oroliga för att de ska ses som alarmister och att rapporten ställs in i bokhyllan. Men deras egen oro döljer man inte. De spekulerar i att vi håller på att driva jorden in i en ny geologisk fas som innebär att total förändring av jordyta och atmosfär. De menar att den situation som vi står inför är unik på så vis att det är första gången i jordens historia som en enda art brett ut sig över hela ytan och för egen del tagit i anspråk nästan alla produktionsresurser.

När man läst om detta skrattar man inte precis ihjäl sig. Går det inte att stoppa att vi sågar av den gren vi sitter på?

Ja, då går vi till en annan nyhet och då kan man räta på ryggen lite. Där beskrivs 10 megatrender som inte är linjära utan som växer exponentiellt och därför lätt underskattas. De drivs av att stora investeringar riktas till områdena i fråga. Jag ska snabbt räkna upp 7 av dem

  1. Växtbaserad mat. Nya produkter kommer ut hela tiden: mjölk, ost, ägg, kött. Vår kund Oatly’s försäljning har formligen exploderat och de exporterar också sina havrebaserade produkter. Innebär minskning av metangasutsläppen
  2. Förnybar energi. Sol och vind bara växer och priserna blir lägre. 90% lägre priser på 10 år. Sista ordet inte sagt
  3. Slutet på kolanvändning. Kina har stängt 151 kolkraftverk. I UK har kolanvändning för energi gått från 40% till 2%. Peak kol var 2013
  4. Elbilar. Kina leder och bilarna blir billigare och batterierna räcker längre. Även oljebolagen tror på elbilsvägen
  5. Batterier. Priser har gått ner 75% på 6 år och det finns mer att ta. På den här scenen kommer svenska SaltX Technology att vara en stark aktör
  6. Energieffektivisering av byggnader gör att energiförbrukningen störtdyker. Nu talar man om zero-energy-homes eller negawatt i stället för Megawatt
  7. Skogen. Här har trenden inte vänt. Skogar är det effektivaste sättet att lagra koldioxid (det har vi på U&We and ZeroMission ansett länge). Det skövlas mycket, men stora projekt av återbeskogning pågår. Kina, Indien och Sydkorea har planterat skog som binder lika mycket koldioxid som tre gånger EU’s utsläpp.

Sir Nicholas Stern är försiktigt optimistisk inför dessa trender och konstaterar att det är möjligt att greja det men att det kräver radikala förändringar.

Så efter att ha i början av bloggposten känt mig lite uppgiven har livsandarna vaknat efterhand. Kanske, kanske det går … Kan inte undgå att tänka på den sociala transformation som håller på att ske med #metoo. Det kan gå att få till en mobilisering som leder till beteendeförändring, skämning av det galna, maktomfördelning, ny lagstiftning och omallokering av investeringar…

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.