Blogg Hur svårt kan det v...

Klimatmötet i Marrakesh avslutas i morgon den 18 november och då ska planerna och regelverket vara klart för hur vi ska nå klart under 2° grader, med sikte på 1,5 grader enligt Parisavtalet. För att klara två grader måste utsläppen minska cirka en procent om året. För att klara 1,5 grad  krävs att utsläppen är nere på noll om 3 – 13 år (beroende på scenario). Det låter väldigt svårt, vilka gigantiska tekniksprång krävs för att lyckas? I stort sett inga alls, vi har tekniken! Teknik för markant energieffektivisering och förnybar energi till låga kostnader finns tillgängligt världen över. WWFs och Ecofys Energy report visar hur världen kan ställa om till 100% förnybart innan 2050.

tesla-solar_roof
Tesla har lanserat egna takpannor med inbyggda solceller.

Om världens länder skulle använda gammal vardagsteknik som vi har använt länge i Norden (som t.ex. värmepumpar) så skulle utsläppen minska med 10%. Priset på solceller har rasat och är nu konkurrenskraftigt i förhållande till fossil energi. Nya, bättre solceller kommer hela tiden, se t.ex. Teslas takpannor med integrerade solceller kopplade till designade batterier och kraftfulla elbilar. Världens omställning har redan börjat, 90 procent av all ny elproduktion i världen kom år 2015 från förnybara energikällor. Det jämfört med hälften så mycket året innan. Se vidare rapporten 15 bevis på att energiomställningen har inletts. Och ännu mer ny innovativ teknik kommer, i synnerhet om vi satsar på det!

Vad återstår då? Jordbruket och skogsbruket svarar idag för en fjärdedel av klimatpåverkan, och vissa scenarier pekar på att maten kan svara för hälften av utsläppen år 2050. Maten är nästan bara en livsstilsfråga, det är bara att bestämma oss. Vi måste minst halvera köttätandet, äta mer protein från växtriket och när vi äter kött, välja mindre, men bättre kött.

Från Eds gård i Bohuslän köper jag mitt fantastiskt goda kött! Foto: Hanna Johansson
Från Eds gård i Bohuslän köper jag mitt fantastiskt goda ekologiska kött från kor som betat strandängarna i och runt det sagolikt vackra naturreservatet Näverkärr. Foto: Hanna Johansson

Livsmedelsbranschen har vaknat och har påbörjat proteinskiftet. Max Hamburgerrestauranger var tidigt ute och lanserade fem nya vegetariska hamburgare med nya, goda vegoprodukter. WWFs Köttguide ger en vägledning till hur vi ska välja klimat- och miljösmart. Tillsammans med Futerra och WWF utvecklar vi på U&We nu One Planet Food som ska visa på mat som idag kan ätas varje dag under hela året över hela världen utan överskrida utsläppen. Under 2017 så räknar vi att vi lansera One Planet Food.

Så hur svårt kan det vara? Det handlar ju ”bara” om att vi bestämmer oss. Och tydligt är att alltfler har bestämt sig, så nu ökar vi takten, eller hur?

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.