Blogg Momentum inför Pari...

Det känns som att det börjar småkoka. Igår ställde sig the Guardian bakom en kampanj tillsammans med 350.org för att förmå investerare att divestera (som är det nya ordet), dvs lämna sina innehav i fossilaktier och inte investera nya pengar i fossilindustrin.
Kampanjen heter ”Keep it in the ground” och riktar sig främst till två jättestiftelser; Bill och Melinda Gates Foundation och Wellcome Trust. The Guardian säger: Ni har gjort stor nytta inom forskning och utveckling men med er aktieförvaltning riskerar ni att sabotera för er själva genom er investeringspolicy. Tidningen siktar alltså in sig på två investerare som använder sin avkastning till behjärtansvärda ändamål. Då framstår fossilinnehaven, som skapar avkastningen som ska användas i det godas tjänst, som ännu mer korkade. Tänk att en tidning kliver ut på det här sättet!

Bakgrunden till kampanjen (för den som inte är insatt i detaljerna) är att om all den fossilenergi som finns under markytan tas upp och bränns finns det ingen möjlighet att klara målet med en global temperaturhöjning på högst två grader. Åttio procent av de fossila tillgångarna kan inte tas upp och släppas ut i atmosfären. Genom att engagera  stora finansiella institutioner som bl a förvaltar allas vårt pensionskapital kan oljebolagens tillgångar bli mer och mer värdelösa genom att utsläpp börjar kosta pengar och genom att investerare flyttar över sina medel till förnybar energi. Den investerare som tänker ”bäst att vänta och se”, riskerar att få dåligt betalt för fossilaktierna samtidigt som efterfrågan på förnybara aktier gått upp. Till och med Världsbanken säger: ”Be the first mover”. De som tagit täten är bl a Rockerfeller Brothers Fund, Stanford university. Här hemma Svenska kyrkan och AP4.

Nu är det dags att rikta en motsvarande kampanj mot Norska oljefonden med ett marknadsvärde på över ofattbara 5000 miljarder kronor. De började att sälja av ett 30-tal innehav i kolindustrin, men under fjolåret investerade de 249 miljarder norska kronor i olje- och gasbolag. En expertgrupp tillsatt av regeringen rekommenderar dem till och med att fortsätta investera i sådana bolag!

Det verkar som att USA håller på att mjuka upp sin tidigare ovilja att göra klimatutfästelser. Utrikesminister John Kerry höll häromdagen ett tal där han sa saker som det blir svårt att dra sig ur, uppvisade en detaljerad kunskap om klimatfrågan och slog ner på klimatförnekarna. Bland annat gör han paralleller till annan vetenskap där vi accepterar vad forskningen kommit fram till, gravitation exempelvis finns det ingen politiker som förnekar och han frågar på vilken grund politiker underkänner forskningen på klimatområdet, när vi dessutom ser fullt av tydliga tecken runt omkring oss. Så sent som igår hörde jag en reporter på Rapport säga om klimatförändringen ”…att temperaturhöjningen, som forskare menar är orsakad av människan,… Med andra ord, SVT vågar inte stå för att själva ha den uppfattningen. Det skulle de inte sagt om det handlat om termodynamiken lagar.

Ett viktigt steg är att vara överens om är stoppa de statliga bidrag, vanligtvis i form av skattesubventioner eller bidrag för att leta mer olja, som ges till olje-, gas- och kolföretag, främst från USA, Storbritannien och Australien. Årligen får sådana bolag över 600 miljoner kronor. Förnybar energi får bara en bråkdel av detta. Det borde ju inte vara särskilt svårt att styra om dessa pengar och göra tvärtom.

Ett glädjande besked är att under fjolåret, för första gången på 40 år, de globala utsläppen inte ökade, trots att den totala ekonomin växte, enligt IEA, International Energy Agency. Det är precis den sortens information som förhandlare och politiker behöver, det vill säga att ”decoupling” kanske funkar. Det betyder att det inte måste finnas ett direkt samband mellan ekonomisk tillväxt och ökade utsläpp. Det är därför så många länder dragit i bromsen för att de inte törs binda sig för något som kan hämma tillväxten.

En färsk information ger vid handen att det ställs av fler kolkraftverk än antalet nya som byggs, enligt uppgifter från bl a Ceres. Återigen en positiv signal inför Paris!

Kommer det att byggas upp ett kraftigt opinionstryck inför Paris-förhandlingarna i december, så att det inte bara småkokar utan stormkokar? Problemet med att få med media, säger the Guardian, är att klimatförändringen sker långsamt och att den inte längre är en nyhet. Med andra ord, den uppfyller inte medias krav för att ges utrymme. Samtidigt är det en ödesfråga. Skulle man ändå kunna tänka sig att någon av de stora svenska tidningarna säger som the Guardian, att det vårt ansvar att täcka denna för mänskligheten så viktiga fråga? Gör de inte det föreslår jag att du lägger in ett bokmärke till the Guardian!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.