Blogg Pilgrimsvandring...

#50 En god vän hamnade i livskris i veckan. Sömnen uteblev under flera dagar och efter en tid började hans tankar röra sig i cirklar kring otillräcklighet, oro och katastrofer. Den från början optimistiska, starka och kreativa människan blev på tre veckor en sorgsen och dystopisk person med stora tvivel på sin egen kraft och sitt eget värde.
Han säger själv att han hade tre val i den situationen – läggas in på psykakuten, söka tröst i någon religion eller hitta kraft i naturen. Han valde det sista.

På med vandringsskor och ut i naturen alltså. Han bara stängde dörren på Södermalm bakom sig och började gå. Och sen gjorde han som Forrest Gump, han gick och gick under mer än ett dygn. Efter en natt började hans andning stilla sig och katastroftankarna lade sig. En soluppgång, lite kakor på en iransk familjefest som han råkade passera och krispigt gräs under skosulorna gjorde underverk. Han, en tvivlare när det gäller miljöfrågor – inbiten liberal – förstod hur naturens kraft läkte honom. ”Vi är alla en del av naturen på ett sätt vi kanske inte tänker på till vardags” sa han efter ett dygn och lite till i skogar och leder runt Stockholm. Han mår bra nu, och själv säger han att vandringen i naturen var det som gjorde susen.

Carl Folke, professor i systemekologi på Stockholm Resilience Center, satte nyligen ord på det min vän vaknade ur – ett slags ekologisk analfabetism. Carl Folke beskriver hur vi har frikopplat oss från naturen och ser den antingen som något trevligt att besöka eller som ett hinder för utveckling. Han menar att vi måste börja förstå att naturen är en nödvändighet för vår välfärd, och för vårt välmående. Vi måste hitta ett annat förhållningssätt till naturen, där den inte enbart är ett mysigt inslag i söndagarnas svamputflykter, utan att den faktiskt utgör basen för vår överlevnad.

”Vi måste börja återkoppla mentalt till den planet vi lever på” menar Carl Folke.

Det var precis det min vän gjorde under sin vandring.
Glad påsk på er alla!

Detta är inlägg #50 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014

KOMMENTERA

One Reply

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.