Blogg Saltå Kvarn – en ...

Saltå Kvarn är en av våra modigaste och framkantigaste kunder. Bland mycket annat har de en levande vision – att rädda Östersjön – som går långt utöver de ramar som de flesta företag sätter för sig själva. De vågar också testa innovativa samarbetsformer och projekt tillsammans med sina leverantörer, bl.a. genom Saltå Kvarns verktygslåda för en bättre planet. Och deras arbete har uppmärksammats – i år klättrade de från andra till första plats och blev utsedda till Sveriges mest hållbara varumärke i Sustainable Brand Index. År 2011 inbjöds Saltås VD Johan Ununger att hålla ett föredrag om Green Business för David Cameron och åtta andra regeringschefer i London.

Saltå Kvarn grundades 1964 när den gamla bygdekvarnen vid Moraån i Järna köptes, även om brödbaket startat i mindre skala redan tidigare. Mycket har hänt sedan dess, den gamla kvarnen brann ner, en ny har byggts upp. Verksamheten har utvecklats och idag har Saltå Kvarn fler produkter än de själva tillverkar i kvarn och bageri, produkter från ekologiska odlingar runt om i världen. De köper till exempel soltorkad frukt från Turkiet, pasta, balsamico, olivoljor och tomater från Italien, quinoa från Bolivia och smaksatta olivoljor från Portugal.

Saltå Kvarn blev kund till U&We innan jag blev en del av bolaget. När jag gräver i våra digitala arkiv är de äldsta filerna från 2001 men filformaten är så gamla att de inte låter sig öppnas. Och i skrivande stund är kollegorna som var med då, i de första samarbetsprojekten, på vift ute i världen. Det jag kan ana av de läsbara filerna är en spännande förändringsprocess på Saltå Kvarn, där U&We fick äran att medverka och bidra. Genom åren har samarbetet fortsatt i olika projekt som varit både utmanande, kul och inspirerande för oss på U&We.

Vad hände 1964?

Så vad hände då i övrigt 1964, när Saltå Kvarn köpte sin bygdekvarn?

Vi tittade på Saltkråkan på TV för första gången, och farbror Melkers badande med kläderna på påbörjade därmed sin bana mot odödlighet. Barnbidraget höjdes med drygt 360 procent under året och försäljning av p-piller blev tillåtet i Sverige. Cassius Clay besegrade Sonny Liston i kampen om världsmästartiteln i tungvikt och när revykungen Karl Gerhard begravdes fylldes Stockholms gator av folk som ville ta avsked.

DN:s chefredaktör Olof Lagerkrantz var bekymrad över sjukliga talgoxar i Värmland och Barbro Soller, Sveriges första heltidsanställda miljövårdsreporter, undersökte varför gulsparvar och fasaner hittades döda ute på åkrarna. Hon fick kontakt med en docent i Lund som funnit kvicksilver i svenska hönsägg. Det visade sig komma från utsäde betat med metylkvicksilver, och den svenska regeringen förbjöd i april samma år det betade utsädet. Samtidigt förordade Medicinalstyrelsens strålskyddsnämnd att radioaktivt avfall skulle sänkas i Atlanten, ingjutet i betongblock. Synen på vad som var hållbart, och varför, var en annan 1964. Att sänka saker i havet var en återkommande förordad metod vilket bland annat detta klipp om sjövett visar. Vi är glada att det redan då fanns de som tänkte längre.

Vi tackar Saltå Kvarn för att de går före – leve dem!

Bildkälla: http://www.mynewsdesk.com/se/saltaa_kvarn/latest_media

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.