Blogg Skrämmande avtal...

Har du hört talas om TTIP och ISDS? Många har inte, eftersom det inte uppmärksammats särskilt mycket i svenska media och speciellt då konsekvenserna för demokratin.
TTIP eller Transatlantic Trade and Investment Partnership är det frihandelsavtal som diskuteras mellan EU och USA och som enligt regeringen syftar till att minska på handelshindren och “skapa världens största regionala frihandelsområde”, vilket ju låter vackert och det är ju lovvärt att ta bort en massa byråkrati.
Men när konsekvenserna beaktas blir det inte fullt så vackert. En ingrediens i avtalet är att företag kan stämma stater om dessa inför lagar och förordningar som bolagen anser hindrar deras verksamhet eller minskar deras förutsättningar att göra vinst. Detta sker genom ett skiljedomsförfarande som sker i hemlighet, dvs helt utan demokratisk insyn. Det kallas ISDS eller investor-state dispute settlement. Skiljedomstolen utgörs av tre jurister och det finns inga möjligheter att överklaga till högre instans. Och till råga på allt är processen ensidig, dvs det är bara företag som kan stämma stater. Stater, medborgare eller demokratiska institutioner kan inte stämma företag.
Detta är så absurt att även ett näringslivsförespråkande organ som the Economist säger: “a way to let multinational companies get rich at the expense of ordinary people”.

regeringens hemsida beskrivs hur Sveriges export kommer att öka och alla andra fördelar men inte med ett ord nämns de negativa följderna.
Att införa koldioxidskatt skulle kunna omöjliggöras, eftersom koleldande företag skulle förlora på det. Tobakstillverkare kan stämma stater som kräver hälsovarningar på cigarettpaketen. Att begränsa vinster i välfärden är naturligtvis inte möjligt mot den här bakgrunden. Att hindra försäljningen av GMO-produkter kan vi glömma. I Kanada stämmer ett medicinföretag Kanadas regering på grund av landets patentlagstiftning. I El Salvador stämmer ett gruvföretag staten för förlorade framtida vinster, därför att de hindras öppna en guldgruva, vilket skulle innebära att vattendrag förorenas.
Vi har ju redan domstolsförfarande i alla länder som hanterar konflikter. Varför kan inte detta förfarande användas? Nej, det anses inte i tillräcklig grad tillgodose företagens intressen och de anses inte tillräckligt opartiska.
Detta frihandelsavtal kan komma att vara ett dråpslag mot alla försök att komma tillrätta med klimatförändringen och miljöhot. Fullständigt obegripligt är att europeiska regeringar driver på att TTIP ska komma till stånd. Det innebär ju att skjuta sig själva i foten. Ju mer jag läser om detta avtal ju mer oroad och skrämd blir jag. Jag rekommenderar alla att hålla ögonen på vad som håller på att hända. Cecilia Malmstens agerande som handelskommissionär i EU är det särskilt viktigt att granska. Det går också bra att protestera.

KOMMENTERA

2 Replies

  1. Det är rent skrämmande hur lite vi vet och får reda på!! Jag är tacksam för alla kloka människor som läser på och öppnar ögonen för oss andra. Tack! Men hur kan vi protestera i det här läget? Vi som inte har ordet och texten i vår hand?

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.