Blogg Förnybar energi ful...

U&We och ZeroMission följer kontinuerligt utvecklingen i Nicaragua. I Nicaragua ligger nämligen ett par av våra mest eftertraktade klimatkompensationsprojekt. Dels vårt fantastiska skogsprojekt Communitree Carbon Program, som vi besökt vid ett par tillfällen men också vindkraftsprojektet Amayo ett av våra nyaste CDM-projekt i Rivas i södra Nicaragua. Det senare är en perfekt illustration av allt vi försöker vara, nämligen ”Catalysts for Good Business”. När Amayo togs i drift 2008-2009 var projektet det första i sitt slag i Nicaragua. Samtidigt blev det snabbt uppskattat då de positiva effekterna av vindkraften var många. Nicaragua lider nämligen av strömavbrott under stora delar av dygnet, upp till 12 timmar, och tillskottet av ren vindkraft som jämnar ut tillgången ger därför stor social och ekonomisk nytta. Än idag kommer merparten av all el i Nicaragua från fossila bränslen såsom diesel och vindkraften har därför stor miljömässig nytta. Men andelen fossilbaserad el sjunker snabbt. Siktet är inställt på att under en tioårsperiod gå från dagens 80 % oljeberoende till 80 % förnybar energi. Man har också en ambition att på sikt exportera energi. Redan idag står vinden för ca. 15 % av energitillförseln.

I och med nuvarande positiva trend och den ambitiösa målsättningen lyfts Nicaragua upp som ett av de länder som snabbast ställer om till förnybar energi. Vindkraftsprojekt poppar upp som svampar ur jorden. Utöver det har man även börjat exploatera den geotermiska energin och där är förutsättningarna i Nicaragua med sina 19 vulkaner gynnsamma. Även vattenkraften växer stadigt. Landet har länge kallats ”the land of lakes and fire” på grund av sina sjöar och vulkaner och börjar nu ta vara på dessa tillgångar även energimässigt. På grund av satsningarna flockas besökare och beundrare. I juli besökte FN:s Ban Ki-moon vindkraftverken i Rivas och var mycket imponerad. Han konstaterade bland annat ”…you have very strong, constant wind, and geothermal and hydro. You are quite lucky”.

En rad olika saker ligger bakom den snabba omställningen. Inte minst den skattebefrielse som instiftades 2005, där bakgrunden var de höga oljepriser och problemen med strömavbrotten, och som gör import av ex. vindkraftverk mycket gynnsam idag. Detta är en del av en bredare strävan efter energisäkerhet som verkar komma sig av att Daniel Ortega som styr landet har insett att landets beroende av Venezuelas olja inte är långsiktigt hållbar. En annan orsak är självklart pionjärprojekt såsom Amayo som banat väg för alla investeringar vi ser idag. Amayo är på så sätt det perfekta CDM-projektexemplet som till punkt och pricka följer artikel 12 i Kyotoprotokollet där CDM definieras. För er som inte är så bekanta med KP så kan artikel 12 sammanfattas i tre punkter:

  • Syftet med CDM-projekt är att hjälpa utvecklingsländer i sin strävan mot hållbar utveckling
  • CDM ska också vara ett medel för att nå målen i klimatkonventionen, dvs att vi  måste undvika farlig klimatförändring
  • Sist men inte minst ska CDM-projekten kunna hjälpa industrialiserade länder att nå sina egna mål i Kyotoprotokollet

Tänk att man på ett så lätt sätt, genom att klimatkompensera för sin verksamhet eller sina produkter, kan bidra till något så fantastiskt som ett lands totala energiomställning. Utöver de positiva miljömässiga effekterna som man bidrar till får man en rad positiva sociala effekter på köpet såsom högre energisäkerhet och ekonomisk utveckling. Vill du också vara med och stödja Nicaragua i sin omställning, hör av dig till oss.

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.