
Möter våren och människor på min tågresa genom Europa
Resrutten denna gång blev Stockholm – Malmö – Köpenhamn – Rödby – Puttgarden – Hamburg – Hannover – Köln – Bryssel – London med en övernattning i Köln. Tar den viktigaste, eller i alla fall den vanligaste frågan först – vad kostar det? Det är dyrt va, att ta tåget till London?
Total resekostnad t-o-r London 3.455 kr
I priset ingår interrail-kort som gäller för fem resdagar under två veckor och kostar 2.330 kr. Resten är platsbiljetter på Intercity-tågen och Eurostar samt den lilla bokningsavgift som Kalmar Resebyrå tar ut – 229 kr! Eurostarbiljetterna är dyrast och kostar 300 kr/enkelresa.
Nu till det roligaste - resan, eftersom vägen till målet är allt!
När jag senast tog tåget till London (2010) gick det fortfarande nattåg från Köpenhamn, det legendariska City Night Line, och vi sov mellan Köpenhamn och Köln. Idag tvingas en till en övernattning på hotell eller vandrarhem på vägen. Jag valde Köln. Bryssel funkar också. Jag var inte ute i godast tid och hade inte lust att bo på vandrarhem – så prislappen för två hotellnätter blev knappt 2.000 kr.
Ja visst är det dyrare än flyget – men fantastiskt mycket roligare och med betydligt mindre belastning på planeten.
Jag reser genom ett Europa där våren kommit olika långt och hör svenska, danska, tyska, flamländska, franska och engelska längs vägen. Glad att jag använde Interrail denna gång eftersom det ingår en karta över alla tågsträckor i Europa. Inser att Sverige är långt och Europa är stort och att jag känner mig hemma i Tyskland. Med Jan Guillous 1900-talssvit i öronen blir historien än mer påtaglig. Eftersom jag denna gång reser själv har jag dessutom gott om tid för egna tankar, att läsa och oväntade möten.
Det oväntade mötet
Redan i Hornstull (!) la jag märke till henne. En tjej med ryggsäck och rullväska. Varför – ingen aning – men jag är nyfiken av naturen och en uppmärksam person som lägger märke till detaljer. I Köpenhamn såg jag henne igen. Hon tog samma buss som jag mellan Köpenhamn och Rödby, uppenbarligen skulle hon också ut i Europa med tåg. Efter en del vedermödor nådde vi Hamburg och jag tänkte att hon skulle någon annan stans. Döm om min förvåning när jag på morgonen ser henne i Köln när vi stiger på samma tåg på väg till Bryssel. I väntan på Eurostar och sista tågsträckan till London började vi prata. Annie Månsson driver receptbloggen Vegokäk, är ingenjör och nationalekonom, engagerad 90-talist – wow, vilket givande möte. Är påfylld och hoppas vi får tillfälle att ses igen hemma i Stockholm.
Fler reseberättelser
Är du intresserad av att ta tåget nästa gång du ska ut och resa? I så fall hittar du flera av mina tidigare reseberättelser här:
Vill du bara ha tips till hur du bokar och bra hemsidor rekommenderar jag att läsa Dags att planera skidsemestern.

Topp 4 från Almedalen 2024
Så var det juli igen och jag sitter på båten hem efter 48 timmar i Almedalen. Detta var min tredje gång i Almedalen och jag fascineras ännu en gång av den här mötesplatsen, alla åsikter och allt engagemang i olika frågor. Mitt engagemang finns i hållbarhetsfrågan och företagens roll i omställningen. För er som inte var på plats i Almedalen tänkte jag därför dela med mig av mina topp fyra mest intressanta seminariet på tema hållbarhet:
1. Spaningar från samtiden som berättar om framtiden
Seminariet ”Spaningar från samtiden som berättar om framtiden” arrangerades av Impact Innovation, Sveriges innovationssatsning för 2030-talet, som med stöd av metoden strategisk framsyn bjöd på krispiga, tänkvärda och roliga spaningar om energi, cirkulär ekonomi och digitalisering. Helt klart det bästa seminariet under mina dagar i Almedalen och en spännande metod för att våga tänka utanför det vi redan vet.
2. Den gröna omställningen – vägen mot ett lyckligare liv
”Den gröna omställningen – vägen mot ett lyckligare liv” anordnades av Nordiska Ministerrådet. Fint samtal om omställningen på individnivå och vad det innebär. Fokus på ”att bli” (t.ex. duktig på att spela gitarr) och inte ”att ha” (t.ex. ytterligare ett par skor) var budskapet. Björn Ferry deltog på länk och gav konkreta exempel på hur ett (nästan) klimatneutralt liv kan se ut och vad det innebär både för honom och familjen.
3. Kan spel rädda planeten?
Seminariet ”Kan spel rädda planeten?” arrangerades av Svenska Dataspelsbranschen för att lyfta frågor om klimat- och hållbarhet inom spelutveckling. Frågor om vilken roll spelutvecklare har i att minska sin negativa påverkan och öka sin positiva påverkan diskuterades, liksom hur intresset för hållbarhetsfrågor ser ut hos investerare. Jag berättade om klimatkalkylatorn Play, Create, Calculate som vi på U&We tagit fram i projektet Susindi. Kul att få vara med och lyfta de här frågorna i den här viktiga branschen där intresset för klimat- och hållbarhetsfrågor växer.
4. Kommer AI dra ner brallorna på näringslivets hållbarhetsarbete?
”Kommer AI dra ner brallorna på näringslivets hållbarhetsarbete?” arrangerades av PwC. Uppriktigt från näringslivet (H&M och Tele2) om att vi måste hitta en balans mellan data och action, och att vi inte får glömma bort att agera i jakten på bättre data, underlag och visualiseringar. Kort och gott, det finns inte tid att vänta på perfekta data. Vi vet vad som måste göras och vi måste agera nu (Tyvärr finns inte det här seminariet inte tillgängligt att se i efterhand).
Recent Comments