Jag deltog för några veckor sedan på ett webinar anordnat av CDP, tidigare Carbon Disclosure Project, om hur CDP-rapporterande företag kan komma med på ”A-listan”. Det är listan över de cirka 150 bolag i världen, som enligt CDP, har det bästa klimatarbetet.

De senaste 15 åren har CDP byggt upp ett omfattande system för att samla in klimat-, vatten- och skogsdata från börsnoterade bolag och syftet är att ge investerare hållbarhetsdata så att de kan ta underbyggda investeringsbeslut. Sedan starten har kraven på de deltagande bolagen successivt ökat i takt med att investerare blir allt mer medvetna om de risker klimatförändringen för med sig. 

Jag tycker att alla företag och organisationer, stora som små, borde sikta mot stjärnorna med sitt klimatarbete – oavsett om man hamnar på CDP:s A-lista eller inte.

Vad kan vi då förvänta oss av ett klimatarbete i topp?

Här är elva punkter:

  1. Klimatarbetet ska ledas av ett team på senior nivå och ekonomiska incitament för att, till exempel, nå klimatmål bör finnas.
  2. Organisationen ska ha ett långsiktigt perspektiv på klimatrisker, och ha god förståelse för riskerna och den finansiella påverkan.
  3. Scenario-analys bör användas som metod för att identifiera riskerna och för att skapa insikter utöver organisationens egna erfarenheter och kunskap.
  4. Organisationen ska ha gedigna och relevanta mål för att minska utsläppen av växthusgaser, förslagsvis framtagna enligt metoden för Science Based Targets.
  5. Organisationen ska ha mål för absoluta utsläppsminskningar och nå de uppsatta målen.
  6. Det ska finnas system för uppföljning och rapportering av projekt och åtgärder för utsläppsminskningarna.
  7. Samtliga Scope 3-utsläpp, uppströms och nedströms, ska vara kartlagda, mätas och följas upp.
  8. Verksamheten ska sträva efter 100 procent förnybar energi, till exempel genom åtagande inom RE100.
  9. Utsläppssiffrorna ska tredjepartsgranskas för att ökad trovärdighet.
  10. Former för samarbete med leverantörer och kunder ska finnas för att samla in data och driva utsläppsminskningar i värdekedjan.
  11. Klimatarbetet ska kommuniceras brett. 

Ingen raketforskning kan tyckas, eller?

Så var det juli igen och jag sitter på båten hem efter 48 timmar i Almedalen. Detta var min tredje gång i Almedalen och jag fascineras ännu en gång av den här mötesplatsen, alla åsikter och allt engagemang i olika frågor. Mitt engagemang finns i hållbarhetsfrågan och företagens roll i omställningen. För er som inte var på plats i Almedalen tänkte jag därför dela med mig av mina topp fyra mest intressanta seminariet på tema hållbarhet:

1. Spaningar från samtiden som berättar om framtiden

Seminariet ”Spaningar från samtiden som berättar om framtiden” arrangerades av Impact Innovation, Sveriges innovationssatsning för 2030-talet, som med stöd av metoden strategisk framsyn bjöd på krispiga, tänkvärda och roliga spaningar om energi, cirkulär ekonomi och digitalisering. Helt klart det bästa seminariet under mina dagar i Almedalen och en spännande metod för att våga tänka utanför det vi redan vet.

2. Den gröna omställningen – vägen mot ett lyckligare liv

”Den gröna omställningen – vägen mot ett lyckligare liv” anordnades av Nordiska Ministerrådet. Fint samtal om omställningen på individnivå och vad det innebär. Fokus på ”att bli” (t.ex. duktig på att spela gitarr) och inte ”att ha” (t.ex. ytterligare ett par skor) var budskapet. Björn Ferry deltog på länk och gav konkreta exempel på hur ett (nästan) klimatneutralt liv kan se ut och vad det innebär både för honom och familjen.

3. Kan spel rädda planeten?

Seminariet ”Kan spel rädda planeten?” arrangerades av Svenska Dataspelsbranschen för att lyfta frågor om klimat- och hållbarhet inom spelutveckling. Frågor om vilken roll spelutvecklare har i att minska sin negativa påverkan och öka sin positiva påverkan diskuterades, liksom hur intresset för hållbarhetsfrågor ser ut hos investerare. Jag berättade om klimatkalkylatorn Play, Create, Calculate som vi på U&We tagit fram i projektet Susindi. Kul att få vara med och lyfta de här frågorna i den här viktiga branschen där intresset för klimat- och hållbarhetsfrågor växer.

4. Kommer AI dra ner brallorna på näringslivets hållbarhetsarbete?

”Kommer AI dra ner brallorna på näringslivets hållbarhetsarbete?” arrangerades av PwC. Uppriktigt från näringslivet (H&M och Tele2) om att vi måste hitta en balans mellan data och action, och att vi inte får glömma bort att agera i jakten på bättre data, underlag och visualiseringar. Kort och gott, det finns inte tid att vänta på perfekta data. Vi vet vad som måste göras och vi måste agera nu (Tyvärr finns inte det här seminariet inte tillgängligt att se i efterhand).