Solen strålar från en klarblå himmel, det är 21 grader varmt och vi sitter på uteplatsen och fikar. Träden är gröna och det blommar i rabatterna. En härlig försommarlördag om det inte varit i april. Och jag inte befunnit mig i Sverige.  

Det är lätt att vänja sig vid den här nya ordningen, med varmare vintrar: så praktiskt, det är ju mindre snö att skotta. Där vi verkligen vill ha snö, där gör vi den själva så får vi den i pisten – precis där vi vill ha den. Dessutom är den mer hållbar än natursnön, den är grädden på moset. Våren går visserligen fortare, men vilka härliga somrar vi får. Man kan till och med odla vin i Blekinge, och så fint det är med magnolia som blommar i skyddat läge i trädgården i Sundsvall.

På nyheternas väderprognos varnar man för skogs- och markbränder, i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. Vi åkte förbi en markbrand i höjd med Kalmar på Långfredagen, på vägen till Karlskrona. I stora delar av landet är grundvattennivåerna under eller mycket under det normala redan i mars i de stora magasinen enligt SGU (Sveriges geologiska undersökning). På Gotland och i Nyköpings kommun är det bevattningsförbud.

Ökningen av medeltemperaturen som vi upplever högt upp på norra halvklotet är dubbelt så stor som den globala – 1,7-2 grader jämfört med den globala temperaturökningen som ligger på 0,8 grader under samma mätperiod. Mätningar visar samma utveckling för Kanada och Finland, som för Sverige.

För att påminna läsarna om att vi alla måste bidra till att bekämpa klimatförändringarna har The Guardian börjat med daglig rapportering av koldioxidnivåerna i atmosfären i samband med väderprognosen. Man konstaterar där att när vi senast hade samma CO2-nivåer i atmosfären som idag så var medeltemperaturen på jorden 3-4 grader varmare, havsnivån 15-20 meter högre och det växte träd vid Antarktis. Kanske är det en sådan åtgärd vi behöver för att inte tappa fokus på vad som behöver göras. En daglig rapport om koldioxidnivån i samband med tv-kanalernas väderleksrapporter kanske kunde mana till eftertanke och handling.

Missförstå mig inte, jag njuter också av sol och värme. Men vid rätt tid på rätt plats. Våren ska inte vara avklarad på en vecka och sommaren på våra breddgrader ska inte vara kruttorr och ha temperaturer runt 30 grader i veckor i sträck. Ambivalensen jag känner när jag samtidigt låter mig värmas av solens strålar och skrämmas av tomma bäckfåror och torra diken utan vårblommor. Jag återvänder till ett minst lika varmt Stockholm, öppnar balkongdörren och njuter. Och skräms. Och njuter.

Årligt klimatbokslut

Sedan många år tillbaka gör vi ett årligt klimatbokslut där vi beräknar utsläppen från vår verksamhet och vår värdekedja. 2022 satte vi ett vetenskapligt baserat klimatmål enligt SBTi:s riktlinjer för små och medelstora företag. Vårt åtagande inom Science Based Target Initiative (SBTi) är att minska våra utsläpp i scope 1 och 2 med 46 procent jämfört med basåret 2018-2019, samt mäta och minska våra utsläpp i scope 3. En annan del av åtagandet är att årligen kommunicera hur stora våra utsläpp är och hur vi ligger till mot vårt mål till 2030.

Utsläpp i Scope 1 och 2

Våra utsläpp i scope 1 och scope 2 för verksamhetsåret 2022-2023 är 0,028 ton CO2e vilket är en ökning med 60 procent jämfört med vårt basår 2018-2019. Anledningen är att vi efter pandemin började inkludera hemarbete i scope 2 och på grund av att några medarbetare hyrt bostäder där de inte kunnat påverka sitt elavtal och välja förnybar el så har utsläppen beräknats på residualel som har höga utsläpp.

 

 

18-19

21-22

22-23

Scope 1 & 2

0,018

0,022

0,028

Vi skulle dock vilja påstå att våra utsläpp i scope 1 och 2 är minimala och avrundat till hela ton är de faktiskt noll. Långt innan vi satte ett vetenskapligt baserat klimatmål har vi gjort vårt bästa för att leva som vi lär.

På vårt kontor i Gamla stan har vi hundra procent förnybar el och i dialog med vår hyresvärd och kontorsgrannar har vi gjort flera satsningar för att minska energianvändningen, bland annat har vi satt in extrafönster och installerat en termostat för att ha en jämn temperatur på kontoret.

Vi har inga företagsbilar, men en av våra delägare har en bil som vi valt att inkludera i vårt scope 1. Den går sedan några år tillbaka på el och används ibland när vi reser till någon trevlig konferensanläggning eller i samband med Almedalen.

Utsläpp i värdekedjan - scope 3

Precis som för många andra företag ligger en majoritet av våra utsläpp i värdekedjan, scope 3. Inom varor och tjänster har vi våra största utsläpp inom IT, både tjänster och hårdvara (9 ton CO2e), efterföljt av andra produkter och tjänster, till exempel kopieringspapper, prenumerationer och ekonomitjänster (7 ton CO2e) och mat (2 ton CO2e). För att minska utsläppen från IT kommer vi bland annat att fortsätta dialogen med våra leverantörer och försöker att köpa rekonditionerade datorer och telefoner när vi är i behov av ny IT.

 

Kategori

2018-2019

2021-2022

2022-2023

Inköpta varor och tjänster

2,8

17,2

17,9

Tjänsteresor

4,0

0,8

3,5

Investeringar

-*

2

1,4

Pendling

0,6

1,4

0,5

Uppströms utsläpp från bränsle- och energiproduktion

0,2

0,2

0,13

Transporter och distribution

1

0,5

0,02

 

8,5

22,1

23,4

*Ingick ej i mätningen

Våra utsläpp i scope 3 är i relativt hög grad baserade på spend för att det helt enkelt är svårt att hitta bra data på utsläpp för inköp av varor och tjänster. Vi räknar på faktiska data inom de områden vi kan, till exempel inköp av IT (hårdvara), konferenser och catering, och investeringar. Med våra största leverantörer har vi inlett dialog och hoppas att de snart ska kunna ge oss verkliga data för att få bättre insikter om våra utsläpp, men till dess får vi leva med att data inte är perfekta.

När vi reser i tjänsten åker vi för det mesta kollektivt med buss, tåg eller tunnelbana. Ibland blir det någon bilresa i samband med våra strategidagar utanför stan. Utsläppen från kollektiva resor och någon bilresa då och då är ganska marginella. Det som slår är om vi har flugit någonstans och det gjorde vi förra året i och med ett samarbetsprojekt i Brasilien om närproducerad och ekologisk mat.

Investeringar avser våra medarbetares tjänstepensioner och pendlingen våra medarbetares resor till jobbet. Pendlingen har minskat rejält sedan pandemin i och med nya digitala arbetssätt där många av våra medarbetare jobbar hemifrån flera dagar i veckan.

Alla våra inköp styrs av vår hållbarhetspolicy. Den är tydlig med att vi endast ska välja leverantörer med en tydlig hållbarhetspolicy och om det är möjligt ska de tjänster och produkter vi köper in vara miljömärkta.

Mäta, minska och kommunicera

Vi har redan mycket låga utsläpp i scope 1 och scope 2, och det är faktiskt svårt att få ner dem ytterligare. Utsläppen i värdekedjan fortsätter vi jobba med, både genom att följa vår hållbarhetspolicy, förbättra datakvalitet och påverka våra leverantörer och samarbetspartners i rätt riktning. Parallellt med att mäta och minska har vi även köpt kolkrediter som motsvarar våra utsläpp. Det har vi gjort i ett projekt som heter Vanga Blue Forest i Kenya. Där uppstår klimatnytta genom att mangroveträd skyddas och avverkad skog återplanteras. 

Ett område som vi kan förbättra är vår kommunikation av vårt klimat- och hållbarhetsarbete. Därför har vi satt som mål att senast 2026 kommunicera vårt klimatbokslut i förvaltningsberättelsen i vår årsredovisning. Framöver kommer vi även att se över kommunikationen av vårt hållbarhetsarbete på vår hemsida. Ett annat område vi tittar på är hur vi kan räkna fram nyckeltal för utsläpp per såld krona och per såld konsulttimme, så att våra kunder kan använda faktisk data när de beräknar utsläppen från våra konsulttjänster.