Biologiska Mångfaldens Dag
Det börjar bli tradition att så en äng på Biologiska Mångfaldens Dag. Likson tidigare år bistår U&We Östermalms Stadsdelsförvaltning med att arrangera ett event där Föreningen Diplomater i Stockholm planterar en äng i Nationalstadsparken. Denna gång blir det 350 kvadrat gräsmatta längs Djurgårdsbrunnskanalen, som blir en vacker blomsteräng som både pollinerande insekter och flanörer kommer att uppskatta. Andra medarrangörer är C/O City, Förbundet för Ekoparken och Kungl. Djurgårdens Förvaltning. Denna ängsplantering är ett led i initiativet att göra hela Nationalstadsparken till en pollinerarvänlig oas. Det hela sker 24 maj och det kommer att bli högtidliga anföranden av franska och tyska ambassadörerna samt miljöborgarråden Kristina Luhr och Jonas Naddebo.
Topp 4 från Almedalen 2024
Så var det juli igen och jag sitter på båten hem efter 48 timmar i Almedalen. Detta var min tredje gång i Almedalen och jag fascineras ännu en gång av den här mötesplatsen, alla åsikter och allt engagemang i olika frågor. Mitt engagemang finns i hållbarhetsfrågan och företagens roll i omställningen. För er som inte var på plats i Almedalen tänkte jag därför dela med mig av mina topp fyra mest intressanta seminariet på tema hållbarhet:
1. Spaningar från samtiden som berättar om framtiden
Seminariet ”Spaningar från samtiden som berättar om framtiden” arrangerades av Impact Innovation, Sveriges innovationssatsning för 2030-talet, som med stöd av metoden strategisk framsyn bjöd på krispiga, tänkvärda och roliga spaningar om energi, cirkulär ekonomi och digitalisering. Helt klart det bästa seminariet under mina dagar i Almedalen och en spännande metod för att våga tänka utanför det vi redan vet.
2. Den gröna omställningen – vägen mot ett lyckligare liv
”Den gröna omställningen – vägen mot ett lyckligare liv” anordnades av Nordiska Ministerrådet. Fint samtal om omställningen på individnivå och vad det innebär. Fokus på ”att bli” (t.ex. duktig på att spela gitarr) och inte ”att ha” (t.ex. ytterligare ett par skor) var budskapet. Björn Ferry deltog på länk och gav konkreta exempel på hur ett (nästan) klimatneutralt liv kan se ut och vad det innebär både för honom och familjen.
3. Kan spel rädda planeten?
Seminariet ”Kan spel rädda planeten?” arrangerades av Svenska Dataspelsbranschen för att lyfta frågor om klimat- och hållbarhet inom spelutveckling. Frågor om vilken roll spelutvecklare har i att minska sin negativa påverkan och öka sin positiva påverkan diskuterades, liksom hur intresset för hållbarhetsfrågor ser ut hos investerare. Jag berättade om klimatkalkylatorn Play, Create, Calculate som vi på U&We tagit fram i projektet Susindi. Kul att få vara med och lyfta de här frågorna i den här viktiga branschen där intresset för klimat- och hållbarhetsfrågor växer.
4. Kommer AI dra ner brallorna på näringslivets hållbarhetsarbete?
”Kommer AI dra ner brallorna på näringslivets hållbarhetsarbete?” arrangerades av PwC. Uppriktigt från näringslivet (H&M och Tele2) om att vi måste hitta en balans mellan data och action, och att vi inte får glömma bort att agera i jakten på bättre data, underlag och visualiseringar. Kort och gott, det finns inte tid att vänta på perfekta data. Vi vet vad som måste göras och vi måste agera nu (Tyvärr finns inte det här seminariet inte tillgängligt att se i efterhand).
Recent Comments