Isen har alltid varit en oberäknelig vän, en hård läromästare. Människor har vandrat efter isen och levt vid isen, på isen och ibland i isen. Isen berättar vår historia och är en del av vår identitet. Vad händer när den försvinner?
Så inleds Nordiska muséets fina utställning ”Arktis smälter” som jag besökte för någon vecka sedan. Besöket där gav en möjlighet att reflektera över isen som fenomen och möjliggörare. Vi nordbor har ju en tendens att prata om det vi inte alltid har – fint väder och sol.
Men om man tillåts vända på perspektivet så kan vi konstatera att kyla och is faktiskt är en stor tillgång. Som en litet land så kan vi konstatera att isen gett oss 11 VM-guld i ishockey respektive 12 VM-guld i bandy. I Arjeplog med omnejd har biltester vuxit till en industri.
I utställningen får vi göra bekantskap över dokumenterad fakta (se isens utveckling 1979-2019, filmat av NASA) varvas med lokalbefolkningens levnadsvillkor historiskt som i nutid.
I dåtiden var det viktigaste överlevnadskitet nål och tråd. Hände det något med kläder och utrustning i den extrema kylan så byggde överlevnaden på de sy-skills som kunde uppbringas.
Personligen så kan jag konstatera att utan is så hade min tillvaro varit betydligt fattigare.Ett antal års utövning av bandysporten, varje år vid månadskifte oktober/november var det en kamp , mot vädrets makter att få upp en tjänligt is i staden där jag växte upp. Konstfruset men en utmaning ändå. Numera så bedrivs sporten i huvudsak inomhus, vädrets utveckling har inte gett några alternativ. Efter bandyn så blev curlingen min sport (schack på is som det ibland kallas). Har nu spelat i ett 25-tal år och oavsett om det har varit spel i SM eller spel i den lokala serien så har sporten varit en fantastisk källa till avkoppling och kamratskap.
Is ger också många tillfällen till utveckling av ett samhälle. När isen lägger sig i Alaska blir det helt plötsligt mycket enklare att transportera sig då helt nya riksvägar kan öppnas. Rent konkret så innebär det tillgång till rikare jaktmarker och möjligheter att träffa släkt och vänner är betydligt enklare vintertid än sommartid.
Utställningen gav också ett par tankeställare:
Dolda spår från Kalla kriget: Amerikansk militär började 1959 att bygga en atomdriven bas i den grönländska inlandsisen, som ett led i kapprustningen med Sovjetunionen. En hel stad konstruerades under isen och fick namnet Camp Century. Vad ingenjörerna inte visste då var att glaciärer är i ständig rörelse. Idag är rädslan hos lokalbefolkningen stor för att kärnavfall i den övergivna basen kan komma att hamna i havet.
Det finns även en hel del dolda faror under isen då vindar och vattenströmmar har fört stora mängder avfall till Arktis. Plaster och gifter frigörs när isen smälter med negativa konsekvenser för växter, djur och människor.
Dolda tillgångar: Att Arktis smälter ger nya möjlighet för exploatering av naturtillgångar, inte minst kunde det avläsas i när president Trump visade intresse för Grönland och tom ställde in ett statsbesök när Danmark tydligt uttryckte att Grönland ej var till salu.
Nordiska Museets utställning Arktis smälter är tillgängligt under hela 2020. Ett besök rekommenderas varmt.
Och bandy, curling och skidåkning i all ära. Hur hade sommardrinken smakat utan sin viktigaste komponent?
Dags att sluta men kan inte undanhålla er dessa oumbärliga tips på Icebreaker i konversationens ädla konst.