Såhär i slutet av maj 2021 börjar man ana början på slutet för den pandemi som härjat världen. Åtminstone i de rika länderna som sitter på vaccinresurserna. Det mesta har varit elände med många allvarligt sjuka och döda, hård press på sjukvård, social isolering och, på många håll, stora begränsningar i fysiska rörelsefriheten. Men, det finns ju en del positiva aspekter också. För de som haft möjligheten att arbeta hemifrån så har kanske stressen i vardagen minskat.
För oss på U&We som arbetar med klimatfotavtryck från verksamheter så är en annan positiv effekt också tydlig. Klimatpåverkan från arbetspendling och affärsresor har gått ned drastiskt. Och ändå har företag och verksamheter kunnat fungera. Försäljning, avstämningar, utbildningar, uppföljningar mm har kunnat genomföras ändå. I en del fall upplevs det till och med som mer effektivt då man spar en hel del tid på att inte behöva förflytta sig fysiskt.
Så, då funderar man på hur alla digitala möten påverkar klimatet. Inte minst när man ser rubriker kring att internet påverkar klimatet lika mycket som flyget.
Det är viktigt att hålla flera tankar i huvudet samtidigt här. Klimatpåverkan från internet är stor och behöver minska, men sett till enskilda aktiviteter är skillnaden enorm mellan ett tvåtimmars möte där man flyger till en plats eller har detta möte digitalt. Ponera att man tar flyget Malmö – Stockholm. I grova drag blir klimatpåverkan från detta möte 300 kg koldioxidekvivalenter. Ett digitalt möte på en timme har en klimatpåverkan på i storleksordningen 15 gram koldioxidekvivalenter. Det är cirka 20 000 gånger mindre.
Klimatpåverkan för digitala möten har minskat snabbt då fler och fler aktörer övergår till förnybar energi i sina datacenter samtidigt som den tekniska utvecklingen är snabb vilket gör att energianvändningen minskar sett per enhet data som skickas och lagras.
Samtidigt är det så att mängden data som hanteras ökar ännu snabbare. Så några tips: inte ha video på i möten om det inte behövs, ställa krav gentemot leverantörer att de använder förnybar energi i sina datacenter och att se till att man har förnybar energi på jobbet och hemma.
Här är några intressanta länkar i ämnet.
Data Center Sustainability Certification – TCO development
The carbon footprint of streaming video: fact-checking the headlines – IEA
The carbon footprint of distributed cloud storage