Såhär års har vi haft som tradition att slakta julgrisen och använda det mesta på julbordet. Traditionerna är under omvandling och vegetariska alternativ blir allt vanligare på julbordet. Gott, nyttigt och mindre miljö- och klimatpåverkan.
Julskinkan finns nog trots allt på de flesta julbord. Kanske vill vi glömma att innan julskinkan fanns en gris – gott så. Men kanske det ändå skaver lite därbak i huvudet. Hur lever grisen och hur dör den. När det gäller dess leverne så är det bästa att köpa KRAV-märkt. Det är mycket stor skillnad på hur dessa djur har det. Läs gärna mer på KRAV sida.
När det gäller hur de dör så är det lite värre. Grisar är flockdjur och man vill inte separera dem för att inte stressa upp dem. För att bedöva dem i grupp så använder man koldioxid. Det är klarlagt att det leder till stort obehag och lidande. Alternativ behövs och finns. Som vanligt handlar det om kostnad. Skriv gärna på uppropet för att förändra nuvarande situation.
Vill man läsa något upplyftande om hur man går till väga hos Ängavallen i Skåne så finns länken här.
God Jul – med eller utan julskinka.