År 2020 är året då de globala utsläppen av växthusgaser kommer vika av neråt. Vi har mindre än 9 år på oss att sluta helt med fossil. Ju snabbare vi slutar desto bättre förutsättningar kommer vi ha att hjälpa andra att sluta, och om det går fort nog så kan vi få några extra år på oss. Men för varje dag som går utan att bryta trenden kommer omställningen att bli än mer omvälvande framöver.
År 2020 kommer vara året då vi alla får bekanta oss med distinktionen mellan optimism och hopp. Optimism är att tro att ”allt kommer lösa sig” genom att vi fortsätta definiera globala utmaningar som problem, delar upp dem i olika delar och sätter tillräckligt många duktiga problemlösare på att lösa dem. Hopp handlar om att gå bortom optimism, att faktiskt lyssna på berättelsen som forskare och ledare världen över berättar för oss, att vi i grunden behöver förändra vårt förhållningssätt till vår omgivning. Att nära, mer än vi tär. Och hopp handlar om att hoppas att vi fortfarande kan genomföra denna omställning tillräckligt snabbt för att undvika att förstöra förutsättningarna för framtida välfärd på jorden, och att fortsätta hoppas att ens egna val kan bidra till att vända trenden. Lyckas vi inte så kommer möjligheterna för ett värdigt och rikt och värdigt liv på jorden vara sämre när vi blir gamla än när vi växte upp.
För att uppnå global omställning finns många strategier. År 2020 kommer alla se till att de samlade utsläppen minskar. Målet helgar inte alla medel, men alla måste välja strategi utifrån sin egen situation. Om det så är genom: sitt jobb, att påverka politiken, personliga engagemang och folkrörelser, personliga uppoffringar (om man fortfarande egentligen vill leva en livsstil som överskrider planetära gränser), personlig omställning (om man inte längre vill leva så man överskrider planetära gränser), innovation, entreprenörskap, förmåga att berätta eller på andra sätt påverka andra. Låt år 2020 gå till historien som året då så många valde att förändra så mycket så snabbt.
Tips på julläsning, referenser och källor till inspiration
Global Carbon budget project, Mercator Institute Carbon Clock. Läs även Marikas Haegmans blogg på Rethink om fyra scenarion för framtiden.
Stycket om optimism och hopp är inspirerat av samtal med Pella Thiel, Biskopen i Linköping stift och Göran Wiklund m.fl. under året som gått. Läs även Joanna Macy Aktivt hopp och Jim Bendel Deep Adaptation.
Det tredje stycket är delvis inspirerat av Donella Meadows Ways to intervene in a system.