I fredags publicerade Food & Friends den årliga ”Matrapporten”, en undersökning om mattrender och svenskarnas matvanor.
Biffen tappar position, men köttfärssåsen är en fortsatt favorit
Det är spännande att se hur våra matvanor snabbt går mot mer grönt och vegetariskt. I förra årets undersökning angav 43 procent att de åt vegetariskt en gång i veckan, i år är siffran 57 procent.
För första gången har biffen tappat förstaplaceringen som svenskarnas helgmat, men köttfärssås och spagetti är fortfarande svenskarnas favoriträtt. Jag är inte förvånad. Det står på min 15 månader gamla dotters topplista och själv har jag ätit det till både middag och matlåda den här veckan.
Men ”köttfärssåsen” behöver inte nödvändigtvis vara gjord på nöt- eller fläskkött utan kan mycket väl vara baserad på baljväxter eller köttsubstitut. Hemma hos oss har belugabolognesen seglat upp som en favorit och belugalinserna är ofta slutsålda i min livsmedelsbutik. Och som vi skrivit om tidigare är baljväxter ett ypperligt alternativ för att minska klimatpåverkan.
Konsultföretaget AT Kearney förutspår att 60 procent av vårt ”kött” 2040 kommer vara plantbaserat eller komma från labbet, snarare än från slaktade djur.
Kvinnor och unga äter vegetariskt, äldre äter fisk
Enligt Matrapporten uppger 28 procent av svenskarna att de vill äta mer vegetariskt det närmsta året. Den trenden är starkast bland kvinnor och yngre.
Men vad äter då de äldre? Tydligen äter vi mer och mer fisk ju äldre vi blir. Författarna tror att det beror på att yngre tycker det är svårt att tillaga fisk och att det är jobbigt med ben. Tips från coachen (aka morfar): Ät fisken med en skiva hårt bröd så känner du inte benen.
Kvalitet och smak viktigare än pris
Positivt är att vi är mindre priskänsliga. Smak och kvalitet är viktigare faktorer. Vi är alltså villiga att lägga mer pengar på maten. Med tanke på att vi sedan början av nittiotalet varje år lagt en mindre del av vår konsumtion på maten är det, förhoppningvis, positivt för våra bönder och matleverantörer.
Nu när grillsäsongen närmar sig tror författarna att det, bredvid biffen, kommer ligga mer grönsaker, fågel och fisk på grillen. Hur kommer det se ut på din grill i sommar?
Vill du läsa rapporten i sin helhet så hittar du den här.