Kompetenser
Jag arbetar mycket med analyser, klimatbokslut och löpande stöd till bolag och organisationer på deras resa för att integrera hållbarhetsdriven affärsutveckling i sina strategier, samarbeten och verksamhet.
Utbildad civilingenjör miljö- och vattenteknik från Uppsala Universitet och SLU 2008-2015. Fristående kurser i bland annat företagsekonomi, hållbar utveckling, tyska och retorik.
Kompletterande kurser t.ex. hållbarhetsredovisning med GRI (2018), Rätt Fokus i Styrelsearbetet (Styrelseakademin, 2024) samt fördjupningskurser i Excel med Rehngruppen (2022, 2024).
Erfarenhet
Sedan år 2015 när jag började på U&We har jag genomfört uppdrag inom alla våra kompetensområden gentemot kunder i vitt skilda branscher.
Livsmedel är ett område jag tycker är extra intressant, eftersom det berör oss alla och är den största drivkraften till vår förändring av planeten (som behöver vändas från negativ till restaurerande). Det har gett mig en gedigen förståelse för livsmedelsbranschens komplexitet och de strategier och åtgärder som kan vara relevanta. Ett urval av uppdrag:
- Coops klimatstrategi och hjälpt dem sätta vetenskapligt baserade mål (2018) samt rådgivit dem kring vägval kopplat till deras Hållbarhetskompass (2019),
- Arlas klimatberäkning av hela det ekologiska sortimentet i deras satsning Netto Noll (2019),
- Stöttat WWF i uppdatering av deras kött- och ostguide (2020) och gjort en analys av hur stor andel av det som säljs i Sverige som får grönt ljus i deras uppdaterade köttlista (2021),
- Stöttat KRAV kring positionering och strategi inom klimat, inklusive presentation för styrelsen (2019),
- Löpande stöd och diverse analyser för Gruppo Di Luca som inkluderar både Di Luca & Di Luca och Enjoy Wine & Spirit (2015-)
Byggbranschen är ett område som jag haft möjlighet att fördjupa mig inom genom större klimatberäkningar, som inkluderar både drift och nybyggnation. Ett urval av uppdrag:
- Detaljerat klimatbokslut för K2A (2021-2023) som även inkluderar nybyggnation av modulhus i trä. Även stöttning i framtagande av strategi för att nå målen att bli klimatpositiva inom egna värdekedjan år 2027.
Textilbranschen är ett av de svåraste områdena att hitta trovärdig information inom och samtidigt en bransch med om möjligt ännu större utmaningar än livsmedel. Jag har haft förmånen att jobba både med ett par små importörer med riktigt bra kunskap om sin värdekedja, och större bolag som arbetar hårt med att granska och aktivt välja sina leverantörer. Ett urval:
- Klimatfotavtrycksberäkning för TSDP, från vagga-till-grav, med specifik data från hela värdekedjan (2017-2018),
- Scope 3 screening och stöd i att sätta vetenskapligt baserade klimatmål, samt dubbel väsentlighetsanalys, för Open Air Group (2022-2024).
Jag har även haft framgångsrika långsiktiga samarbeten med framåtriktade kunder inom andra branscher så som tjänstebolag, digitala tjänster, elhandelsbolag, restaurangbranschen exempelvis:
- Detaljerad årlig klimatanalys och bollplank för GodEl Sverige AB (2019-),
- Detaljerad årlig klimatanalys och bollplank för Kivra Sverige AB (2019-),
- Detaljerad årlig klimatanalys och stöd för Max Burgers AB (2015-),
- Klimatanalys av verksamhet och Jamboree 2022, inspel till strategi och handlingsplan för hållbar utveckling, samt uppföljande utbildning, för Scouterna (2022-)
Jag har även medverkat i en del utbildningar och håller regelbundet föredrag t.ex.
- Hållbar utveckling (HU), Corporate Social Responsibility (CSR) och livscykelanalys (LCA) för högskoleingenjörer (2015),
- Aktuell Hållbarhet Ekosystemtjänster i praktiken (2015-2016),
- Hållbarhetsredovisning på kursen Miljömanagement i praktiken, för studenter inom Civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik på Uppsala Universitet (2022-),
- Hållbarhetsarbete inom företag – lagstyrt och marknadsdrivet, för studenter på Förändringsprocesser inom Hållbar utveckling B på Uppsala Universitet (2023),
- Hur används LCA i näringslivet för studenter på Livscykelanalys, Sveriges Lantbruksuniversitet (2023),
- Hållbara inköp av gåvor och tidningar för Mediafy (2024), tillsammans med Planathon,
Sammantaget har dessa projekt gett mig en bred förståelse för utmaningar, möjligheter och drivkrafter till en mer hållbar utveckling inom näringslivet och samhällets olika sektorer. Det gör att jag snabbt kan sätta mig in i nya uppdrag, och leverera träffsäkra analyser och strategiska inspel till kundernas affärsstrategier och handlingsplaner.
Därför vill jag arbeta på U&We
Jag arbetar på U&We för att det ger mig goda förutsättningar att fortsätta utvecklas som konsult och verka inom hela spektrat av hållbar utveckling, med ett starkt varumärke, etablerade samarbeten med intressanta kunder och professionella och värderingsdrivna kollegor. U&Wes modell ger också stor frihet att balansera arbetsliv och fritid, och att vara med och driva bolag tillsammans med andra.
Övrigt
Jag bor sedan år 2020 på en gård i Värmland och på fritiden bedriver jag småskaligt skogsbruk, odlar och renoverar ett gammalt hus. Jag gillar friluftsliv och har mina rötter i den Värmländska mossan, men attraheras också starkt av möten och utbyten av idéer som jag får möjlighet till genom resor och mitt arbete.
Sedan juli 2024 är jag också vd för U&We.
Kontakta mig
+46 (0)8 34 65 65
+46 (0)73 905 51 34