Blogg Mindshift och nya ta...

#40 Kanske var inte dagens konferens för mig? Inledningsvis kändes det som en repetition eller en repris av Caminos stora hållbarhetsdag som jag sammanfattat här. Men dagen tog sig och här följer en sammanfattning av det som grep tag i mig.

Dagen inleddes med lite trendspaning där ”Spotify it” och hjälpa kunden är det som fastnade. Houdinis hållbarhetschef Mia Tapio höll ett pass om att ha hållbarhet som affärsmodell med flera bra tumregler, t.ex. den här:

”De fem R:en – Reuse, Reduce, Recycle, Repair & Rent”

Därpå följde ett pass om cirkulär ekonomi. Stuart Pledger berättade vad det är och varför man bör arbeta med Cradle to Cradle. Han gjorde det svåra och de ibland lite tekniska orden, något enklare att förstå. Så här förklarade han vad cirkulär ekonomi är.

”Cirkulär ekonomi bygger på nya smartare ekonomiska processer då man får material att flöda i tekniska och biologiska kretslopp med stöd av funktionsbaserade affärsmodeller”

Bredvid mig satt Louise Hård av Segerstad på albaeco. Hon fångade upp varför man bör arbeta med cirkulär ekonomi och twittrade ut det på hashtag #imorgongron.

Stuart Pledger följdes upp med två företag som arbetar med Cradle to Cradle i sin verksamhet, Desso & Daca – ett hållbart pallsystem samt konsultbolaget Cowi som använder C2C för att ligga steget före och skapa innovationskraft. Jag blev inspirerad av och nyfiken på det danska nederländska mattföretaget Desso vars arbete finns beskrivet på deras hemsida. Desso vill inte längre arbeta med att göra saker mindre dåligt utan vill istället göra det positivt från början, berättade Michael Aastrup från Dessos danska dotterbolag. Målet är att vara 100% cirkulära 2020!

”Cirkulär ekonomi inspirerad av naturen: den är vacker, effektiv, innovativ” – Stuart Pledger

Clara Alvén på Daca tog mig med på en minnesresa till mitten av 90-talet och PÖS-systemet med bytespallar. 1996 gjorde jag en studieuppgift kring ASGs pallsystem och såg att det kostade pengar, stora pengar och att det fanns risker för utflöden av både pallar och pengar! Nu 20 år erbjuder Daca en lätt, stapelbar och återvinningsbar pall i plast. Då var jag som Clara, ung, ambitiös och redo att förändra! Jag hoppas att jag själv inte är stoppklossen idag.

Under eftermiddagen kördes parallella spår med stor grad av interaktivitet med deltagarna. Ett positivt inslag där kompetensen bland besökarna togs till vara. Avslutningsvis fick vi lite kommunikationstips till livs av Boo Ehlin på SCA:

”Alla dagar bär på en bra berättelse…”

Inventera din arbetsplats och påminn dig om att det som är vardag för dig är nytt för någon annan. Var kortfattad, tänk bilder, konkreta exempel och liknelser. Skriv för mottagaren, tänk utifrån och in! Spetsiga formuleringar har förmåga att tränga genom bruset, men ljug aldrig! Att överdriva är däremot okej.

Ellinors enfaldsindex

Jag avslutar med att presentera vad jag räknat fram i mitt enfaldsindex. Det var elva kvinnor på scenen och tolv män, vilket ger ca 48% kvinnor. Taltiden följde jag inte upp eftersom det under två pass var tre respektive fyra parallella spår. Hur som helst var det ett bra snitt och visar att Miljö & Utveckling arbetat på detta. Däremot kan man önska en bättre mångfald än Stuart Pledger, amerikan som bott i Sverige i 20 år och en dansk.

Jag är däremot glad att Michael Aastrup talade danska (skandinaviska) under sitt framförande. En hyllning till att vi förstår varandra, bara vi vill. Tipsar därför om en artikel i DN Söndag om kärleken till språket och kraften att stå emot engelskan.

Detta är inlägg #40 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.
KOMMENTERA

2 Replies

    1. Tack Carin för att du tagit dig tiden att läsa min postning. Kan bara konstatera att enkla ramsor eller att följa en bokstav gör det lättare att minnas. Kom på ett sjätte R som man kan börja med Refuse…
      //
      Ellinor

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.