Knapphet, avsaknad, saknad, brist, förlust, deficit, frånvaro, ebb, minus, nöd, är alla synonymer till underskott. Ofta är det där vi landar, vi pratar om tidsbrist när vi skall göra någonting som går utanför rutinerna i vår ibland alltför välplanerade vardag. Likväl som vi behöver ta oss tid för träning för fysiska aktiviteter så behöver vi ta oss tid för annan utveckling.
Hur skall vi hantera dilemmat med underskottet på tid och behovet av utveckling?
Undersökningar visar att framtidens arbetstagare vill verka på arbetsplatser som inrymmer meningsfullt uppdrag såväl som personlig utveckling. Det brukar förstås även vara i arbetsgivarens intresse. Då, just det, tid nämns som bristvara så behövs de tillgång till flexibla utbildningsplattformar. En del av lösningen kan vara de alltfler tillgängliga web-utbildningarna. Du slipper resa, du kan logga in när du har tid, hop on hop off principen.
Distanskurser och e-learning är förstås inte värst nytt. Men anledningen till dessa rader är att det finns några intressanta utbildningar inom hållbarhetsområdet. Nedan följer två tips, de är inte bara lättillgängliga de är dessutom gratis. Först ut Stockholm Resilience Centers (med flera) fantastiska utbildningsplattform MOOC med utbildningen om hur Resiliens kan bli ett vardagsverktyg för hållbarhetsarbetet inklusive bakgrunden till vilken situation vi befinner oss i idag under människans påverkan på planeten – tidsperioden Anthropocene.
Det andra tipset innehåller en kurs som heter ”Energibyggare” som ger praktisk kunskap inom området energieffektivt byggande och förnybar energi.
Lycka till!
Stockholm Resilience Center
“Transforming development the science and practice of resilience thinking”
This course is for: Anyone with an interest in development, resilience thinking, and sustainability
Course begins: April 30, 2018
Length: Seven modules released weekly, with a two-week catch-up period at the end
Effort: 2-4 hours per week
Energimyndigheten mfl
Energibyggare – En fyra timmar lång interaktiv webbaserad utbildning inom området energieffektivt byggande och förnybar energi. Utbildningen Energibyggare är yrkesöverskridande och ger förståelse för vilken kunskap lågenergibyggnation kräver av samtliga inblandade aktörer.