I julklapp från dottern fick vi en utmaning och ett löfte att hon skulle planera menyn och laga mer av maten under två veckor med start på nyårsdagen. Julklappen var att prova äta som en vegan.
Utmaningen kom efter att vi diskuterat frågan hemma och jag tyckte att lakto-ouvo-vegokost var tillräckligt och förhållandevis enkelt. Att behöva avstå mjölkprodukter, ost och ägg upplevde jag som en alltför stor uppoffring. Dottern ansåg mig inte vara nog öppen, med tanke på att vi bara har en jord och att jag minsann borde leva som jag lär… Jobbigt att bli ifrågasätt med sina egna argument.
Hur har det gått?
Somligt har varit svårare annat förhållandevis lätt. Som en person som gillar fil eller yoghurt med frukt, bär och müsli eller ostsmörgås till frukost har jag behövt prova ut andra produkter för att hitta något som känns som ett fullgott alternativ. Harvest Moons kokosmjölksprodukter med yoghurtkultur är goda. Dottern tycker att naturell Soygurt från Planti är okej, men då äter jag själv hellre havregrynsgröt med lingonsylt och havredryck. Jag har också insett att det heter smörgås av en anledning, vilket inneburit att jag dragit ned på brödätandet – i sig inte något dåligt!
Varma måltider till lunch och middag har faktiskt varit det lättaste. Vi har ätit varierat och sett till att ha flera olika mjölksubstitut hemma, t.ex. iMat, Condis Soyagrädde och en sojabaserad creme fraiche-liknande produkt – alltid ekologiska varianter. Vårt behov av substitut kommer sig av att vi vanligtvis äter mycket mjölkbaserade såser och röror till den mat vi lagar.
Ett av skälen att det ändå inte upplevts så svårt beror säkert på att vi sedan ett år tillbaka ställde om till att äta mycket mer vegetariskt, bl.a. med hjälp av Ecovivas vegokasse varannan vecka (exempelmeny hittar du här). Så bönor, linser och kikärter har varit ett återkommande inslag i vår kost, liksom hemlagade grönsaksbiffar av olika slag.
Däremot har det varit svårare att äta i säsong. Normalt har vi inte färsk gurka, sallad & tomater hemma under vintern – nu har det smugit sig in för att sätta piff på en macka eller en rätt. Så jag tror att det är enklare att få olika målkonflikter, som säsong, lagat från grunden, närodlat, klimatsnålt osv., att gå ihop om en testar att äta vegan på sommaren.
Det vi alla längtat efter under dessa veckor är osten. Osten på mackan, ostsåsen till pastan, fetaost, halloumi eller parmesan att piffa upp vilken rätt som helst med.
Hur kommer vi göra framöver?
Vi fortsätter äta vegetariskt som äter mjölkprodukter, ägg och fisk när vi är hemma – alltid ekologiskt, svenskt och närodlat, i den ordningen! På kalas, fest och middagar är jag allätare – dottern däremot har nu avstått kött så länge att hon alltid äter det som är vegetariskt.
Nedan finner ni några av våra bästa recept från de två gångna veckorna:
Sellerischnitzel med potatismos, gröna ärtor, citron & kapris
Att ha hemma: rotselleri, grönsaksbuljong, vetemjöl, kikärtsspad, ströbröd, olja, citron, kapris, frysta gröna ärtor, salt samt potatis, havredryck
Skala rotsellerin och skär i centimetertjocka skivor, koka i 5-10 minuter i saltat buljongvatten tills de mjuknat något. Blanda vetemjöl & salt i en tallrik, uppvispat kikärtspad i en annan och ströbröd i en tredje. Vänd selleriskivorna först i vetemjöl sen i kikärtspadet och sist i ströbrödet. Stek i rikligt med olja tills de fått fin färg.
Skiva upp citron, koka ärtor och gör potatismos där du byter ut mjölk & smör till havredryck. Servera sellerischnitzel med citron, kapris och ärtorna.
Champinjonbollar med rostad potatis & lök & krämig sås
Att ha hemma: vita bönor, vitlök, maizenamjöl, torkade champinjoner, soja, persilja, citronzest och olja att steka i, potatis, gula lökar, sojakräm, redningsmjöl, buljong, vinäger, socker, soja, peppar & salt
Klyfta potatis & dela lök blanda med olja, salt & peppar och tillaga i ugn i ca 30 minuter på 225 grader.
Mixa bönor, pressad vitlök, mjöl, champinjoner & soja till en jämn smet, tillsätt hackad persilja & citronzest. Tillsätt salt & peppar efter smak. För extra cruch blanda i lite solrosfrön. Rulla till bollar (inte för stora) och stek i rikligt med olja i het panna till de är krispiga.
”Gräddsåsen” görs på sojakrämen, vatten & redningsmjöl i en kastrull. Tillsätt vinäger, buljong, socker & soja och låt koka ihop. Smaka av med salt & peppar efter smak. Servera med en sallad i säsong, t.ex. rödkålsallad med solrosfrön!
Stekt gnocchi med vitlöksfrästa grönsaker och salsa arrabiatakräm
Att ha hemma: Gnocchi, vitlök, broccoli/grönkål/svartkål, citron, en burk salsa arrabiata, soyafraiche, morötter
Hacka vitlök och fräs i olja, tillsätt därefter grovhackad kål av det du hittar i butiken – broccoli finns både fryst & färsk, grönkål, palmkål och svartkål är alla goda varianter. Fräs i ca 7-10 minuter till lagom tuggmotstånd. Smaka av med salt & citron – både saft & zest. Ställ åt sidan och stek gnocchin i olivolja. Blanda ihop allt i en fin skål.
Blanda salsa arrabiata med soyafraiche och servera gnocci & grönsaker med en klick kräm på toppen samt morotsstavar till.
Salsa arrabiatan från Matric har varit en höjdare att ha hemma som ersättare till Pesto Rosso som ju innehåller ost. Förhöjer en vanlig tomatsås eller som i denna rätt, blir pricken över i.
Morotssoppa med pizzabullar
Vanligtvis äter vi soppa & pannkaka en gång i veckan. Att göra pizzabullar är ett gott alternativ till pannkakan.
Att ha hemma: morötter, grönsaksbuljong, apelsin, soyakräm, dragon, salt, svartpeppar, färdigköpt eller hemmagjord pizzadeg, salsa arrabiata
Skala och skiva morötterna och koka mjuka i buljongvatten i ca 10 minuter. Pressa apelsin och riv skalet. Häll i soppan tillsammans med soyagrädden. Mixa ihop med örterna, smaka av med salt, peppar och extra dragon om det behövs.
Kavla ut pizzadeg och bred på salsa arrabiata. Rulla ihop till en rulle och skär ca 2 cm breda bitar. Lägg i muffinsform och grädda ca 10 minuter i 225 graders ugnsvärme till de fått fin färg.
Vegantaco
Gör din taco som vanligt men byt ut färsen till quornfärs, soyafärs eller vad du hittar. Krydda upp som vanligt och servera med de grönsaker du gillar, svarta bönor, salsa och guacamole gjord enbart på avocado & tomat – skippa gräddfil & ost.
OBS – svår att göra i säsong under vintern!
Några av recepten är omgjorda Ecoviva-recept och andra är anpassade rätter från 30 dagar vegetariskt – himla lätt och gott.
Utöver ovan så bjöds det på hemlagade kikärtsbollar gjorda på blötlagda och kokta kikärtor. Blev väldigt goda, frasiga och luftiga. Serverades med ris, tomatsås, rödkålssallad och avokadoröra. Hemlagad hummus har det funnit hemma från och till – gott på eftermiddags- eller kvällsmackan liksom jordnötssmör och skivad banan.
Vad kul att det verkar ha gått förhållandevis bra för er att äta veganskt! Det finns utmärkta veganska ostalternativ, på t ex Goodstore i Sthlm. Tipsar särskilt om en fantastisk parmesan från Violife. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan veganisera. Och att tänka på allt man vinner genom att äta plantbaserat istället för det man ev saknar är en jättebra utgångspunkt:)
Och bara för ordningens skull, fisk är inte vegetariskt;) Men bra att ni tänker till kring era matval och väljer mycket grönt, ekologiskt och närproducerat så klart!
Hej Pia
tack för vidare pepp. Vi har haft en parmesanvariant hemma – ok, men inte som en parmesan. 🙂 Jag vet att fisk inte är vego men jag ser detta som ett sätt att inspirera alla de som inte ens äter en vegorätt i veckan. Då kan steget till vitt kött och fisk vara lite enklare än att hoppas direkt till veganalterantiven. Själv ser jag mig som allätare – för att inte vara för besvärligt när jag är gäst. Helst vill jag vara 100% eko!
Hälsar
Ellinor