Blogg Den miljövänliga m...

Idag tänkte jag komma ut som matnörd. Tadaa! Jag njuter av att planera en måltid, att handla till den (jo, faktiskt), mest av allt att laga den, men även av att äta den. Jag plöjer kokböcker som kvällslektyr, funderar ut nya recept under löprundorna och gör långvandringar i matbutiker för att leta efter nya spännande råvaror. Matnörd alltså.

För mig är mat så mycket mer än bara föda. Det är – förutom ren njutning och sinnlighet – en fantastisk möjlighet att ta ansvar för större markyta än den som täcks av mina skor. Genom att flytta handen i butikshyllan kan jag minska klimatpåverkan,  bidra till ökad biologisk mångfald och minskad användning av kemikalier i jordbruket. Rätt storslaget!

Jag tänker så här: att äta mer miljösmart behöver inte vara en uppoffring. Det handlar mer om att använda sin fantasi, ta vara på nyfikenheten och välja lite annorlunda, prova något nytt. Även de små förändringarna gör skillnad. Ungefär en fjärdedel av våra klimatutsläpp kommer från vår matkonsumtion, och det mesta av det kommer från köttproduktionen.

I gårdagens DN fanns en artikel som återigen påtalade vikten av att vi måste äta mindre kött. De hänvisade till en forskargrupp som hade kommit fram till att om köttätandet fortsätter öka i samma takt som nu kommer utsläppen från mat öka med 80 procent framöver. Tjena. Då kan man ju sitta där och mickla med sina lågenergilampor och stänga av stand-byläget på TV:n…

I samma tidning, i går alltså, fanns också en artikel som handlade om att den nordiska kosten är lika bra för midjan och hälsan som medelhavsdieten, men också bättre för miljön eftersom vi då använder mer lokalproducerade varor. Korn. Havre. Rågbröd. Lingon. Rapsolja. Rotfrukter. Makrill. Minimalt med kött. Artikeln toppades med recept på några lockande måltider med just nordiska råvaror. Miljövänligt, hälsosamt och gott.

Det är så jag vill att det ska  presenteras, att miljösmart mat är njutbar och rolig.

Ännu roligare kan det bli om man producerar en del av maten själv också. I en bloggpost för ett par dagar sedan räknade min kollega Göran ut hur många blombesök som krävdes för att göra en liter honung. Han kom fram till 1,5 miljoner besök. Det är väl utförda ekosystemtjänster, och samtidigt med ett grymt gott resultat. Respekt.

Och så finns det en växande rörelse som vill bevara den biologiska mångfalden i våra trädgårdar, genom att börja odla gamla sorter av kål, rotfrukter, bönor, ärter, plommon, smultron och andra grönsaker och frukter. Det är ofta sorter som är bättre anpassade till vårt klimat, ofta godare och mer smakrika, men som har valts bort av industrin eftersom de inte ger lika hög skörd som det moderna utsädet.

Det handlar om mångfald både på tallriken, i trägården, skogen, havet och på ängarna. Nästa gång du slentrianmässigt går mot köttdisken, prova att ta ett kliv åt sidan, leta efter en lagom mjäll kålrabbi som du kan skiva, ugnssteka och överösa med nyriven ost. Ta vara på bladen från rödbetorna och fritera eller stek med vitlök och rapsolja. Leta efter en gammal sort av ärtor, som gråärt, koka dem och servera med en smakrik getost. Nu finns även hönskött att köpa, så välj bort kycklingfilén för hönsfärs och gör små frikadeller som du serverar med svartrötter och rårörda lingon. Prova att knapersteka de små rottrådarna från purjolöken och strössla över makrillen. Släng inget, använd fantasin så räddar du inte bara klimatet, utan även mångfalden.

I höst kan ni komma och lyssna, diskutera och inspireras när jag gästar Mathias Dahlgrens “Matbordet” med temat Den miljövänliga måltiden. Någon av hans excellenta kockar lagar mat, jag leder diskussionerna och ni äter hållbar och njutbar mat. Här kan ni läsa mer om evenemanget och vart ni ska vända er för anmälan och mer information.

Smaklig spis!

KOMMENTERA

One Reply

  1. Hej Maria!
    HAr försökt få info ang din medverkan vid ”Matbordet” det framgår inte när du skulle vara med om man går in på Mathias Dahlgrens hemsida. Vore bra att kunna boka in i god tid!
    Vänligen
    Lena

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.