Blogg Strutspolitik...

Idag är vi alla på kontoret brydda över valresultatet och den märkliga valrörelsen och också lite nedstämda. Skola, jobb, vinst i välfärden och invandringen har dominerat. Men ingen har egentligen tagit upp frågan vad som händer med alla dessa områden när klimatförändringarna slår till.

Jan Guillou har kritiserats för att ha fel när han i sin senaste bok påstår att svenskarna och speciellt borgarklassen inte kände till vad som hände i nazisternas förintelseläger, att det kom till kännedom först 1945, när man började publicera foton från lägren. Kritikerna hävdar att det fanns mycket information att tillgå i olika medier flera år före 1945. Torbjörn Tärnsjö skriver i DN att det kan ha varit så att vissa läste om Förintelsen, men inte trodde på vad de läste och ansett sig haft goda skäl att misstro det de läst. Informationen kunde ju ha varit osaklig, vinklad eller haft illegitimt politiskt syfte. Tärnsjö menar att Guillou kan ha haft rätt att stora grupper ända till krigets slut hållit informationen ifrån sig. Eller som en annan debattör sa: att det är skillnad på att känna till respektive förstå och acceptera.

Nå, vad har då detta med valet att göra? Jo Tärnsjö väcker frågan vilken annan sann information, som vi har tillgång till, som vi i dag håller ifrån oss. Som vi misstror, tror är vinklad, inte tar till oss. Min association, när jag läser detta, leder naturligtvis genast till klimatfrågan. Är det för svårt att ta till sig att klimatet och miljön står inför irreversibla förändringar? Att skogsbränder och översvämningar kommer att bli vardag. Att invandringen kommer att bli ännu större när klimatflyktingarna adderas till de som flyr krig. Är det detta som gör att partierna med något undantag sticker huvudet i sanden, när det gäller den helt dominerande fråga som gör alla andra politiska frågor till underordnade frågor?
Vad är det i så fall som ska till för att denna sanna informationen ska bli så accepterad att partierna inte bara tar den till sig utan låter den få genomslag i politiken? Ja, det är dessa frågetecken som gör oss nedstämda och brydda idag..

KOMMENTERA

4 Replies

  1. Reacting to immigration is mistaking a symptom for the cause. My question (until the 86% voter turnout in Scotland’s referendum) is ”Is democracy failing us?” because politicians, instead of getting on with the work of serving their people, cowtow to easy vote chasing posturing. We need statesmanship from principled, courageous, wise leaders who with compassion create solutions to how to reduce the human population (birth control easier when girls are educated) – China managed it for a few decades – increase organic food production and throttle big business with its corrupting, suffocating blanket. Thanks for a thought-provoking piece.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.