Blogg Lokalt, vilt och got...

#93 Häromveckan var jag på Rune Kalf-Hansens och Lisen Sundgrens bokrelease av Det vilda köket. Jag har många gånger försökt att börja plocka och äta av det vilda men inte riktigt vetat var jag ska börja. Varje vår har jag dock plockat nässlor till den godaste soppan man kan tänka sig.

Men så i helgen tog jag till mig av Lisens råd i boken;

”välj en eller ett par växter per säsong som du känner dig trygg med. Lär dig hur de ser ut, hur de doftar och var de växer, sök tydliga kännetecken.”

Granskott finns det gott om just nu. Eftersom jag har en egen tomt runt huset på Blidö, var det lätt att fråga markägaren om lov. Kännetecknen är enkla och tydliga. De växer ytterst på granen och är ljusgröna och mjuka.

Det visade sig också att tomten innehöll mycket att skörda för en nybörjare. Spansk körvel med en fantastisk smak av anis, ängssyra med matiga syrliga blad till salladen och så maskros, kirskål, skogsviol och harsyra förstås.

Spansk körvel
Ängssyra

Igår kväll fann jag mig själv sitta djupt försjunken i en betydligt äldre bok i samma ämne, Kan man äta sånt? av Inger Ingmanson från 1977. För att känna mig ännu mer säker på det jag väljer slog jag upp de arter jag var nyfiken på i Björn Ursings Fältflora.

Vad har då köket bjudit på under helgen? Smörstekta granskott med skivad vitlök till fisk & matvete. Gott! Till det en vacker sallad bestående av späda kirskåls- och maskrosblad, björklöv, harsyra, lite tidig ruccola från det egna landet toppat med skogsvioler och häckvicker.

Räksmörgås på hembakat bröd med hemlagad majonäs och mängder av ängssyra var också gott.

För nya spännande måltider framöver har jag picklat granskott. Ska vara gott till dessertostar, enligt Tareq Taylor vars recept jag använt. Vi har också fryst in lite granskott att använda till midsommarsillen. Eller vad sägs om detta recept ur Det vilda köket:

Granskottssill

4 inlagda sillfiléer, 3 äggulor, 1 tsk pressad citron, 2 dl granskott, 2 ½ dl mild olja, salt & peppar.

Skär sillfiléerna i centimeterstora bitar. Vispa äggulor med citronsaft och lite salt & peppar. Mixa granskott med olja till en slät grön olja. Vispa långsamt ned den gröna oljan i äggsmeten, försiktigt så att såsen inte skär sig. Blanda sill och sås och smaka av med salt & peppar. Servera med potatis.

Vill du ha fler recept rekommenderar jag dig att köpa boken. Om du inte har kvar DN från 3 maj. Vill du lära dig mer om olika växter är boken bra även för det, eller så kollar du in sidan Skogsskafferiet.

Det är billigt, gott, kreativt och i säsong! Dessutom är det väldigt roligt och lärorikt.

Lycka till!

Detta är inlägg #93 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva minst ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.
Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.